Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2011 22:04 - Израел иска да инвестира в български военни заводи
Автор: planbg Категория: Политика   
Прочетен: 2094 Коментари: 0 Гласове:
0



 

"Никога не сме имали толкова добри политически отношения с България като тези, които имаме днес", заяви пред Econ.bg посланикът на Израел в България Н. Пр. Ноах Гел Гендлер

Ключови думи: военни заводи, Израел, икономика, инвестиции

Автор на статията

Елица Елефтерова
e.elefterova@econ.bg

Никога не сме имали толкова добри политически отношения с България като тези, които имаме днес“. Това коментира пред Econ.bg посланикът на Израел в България Н. пр. Ноах Гел Гендлер.

Според него това е трябвало да се случи още преди много години, „тъй като едно е да сме приятелски настроени страни, а съвсем друго е да изпълним със съдържание тези отношения. В момента ние правим точно това – наливаме съдържание и идентифицираме местата за сътрудничество“, обясни той.

Посланикът заяви, че това, което е променило ситуацията, е инициативата на лидерите на двете страни. "Личностите промениха ситуацията. Премиерите решиха, че може да се прави повече", изтъкна Гендлер.

Израелски инвеститори се интересуват от възможности за съвместните производства за трети страни, особено в отбранителната промишленост. „На 12 септември ще сключим споразумение, което ще отразява тези намерения. Веднага след подписването представител на израелски фирми от отбранителната промишленост ще дойде в България, за да проучи възможностите за съвместни производства за износ за трети страни“, посочи посланик Гендлер. Става въпрос за вече функциониращите военни заводи в страната като "Арсенал", "Терем","Аркус" и др.

По отношение на туризма - всяка година около 150 хил. израелски туристи идват в България. В момента съществува безвизов режим между двете страни.

Освен това Израел преговаря с ЕС по проeкт за отворено небе "Open Sky" и със сигурност скоро ще има възможности за нови полети и дестинации между двете страни. Това неминуемо ще доведе и до намаляване на цената на билетите, а оттам - и до възможности за повече туристи.

Друг много важен аспект, който в момента е на масата и се разглежда, е сътрудничеството в експлоатирането на природен газ, с който Израел разполага. „Намерихме големи находища на природен газ в Средиземно море и в момента установяваме една схема, по която да можем да експлоатираме заедно и да изнасяме през Румъния, България и Кипър природен газ“, обясни Н. Пр. Гендлер.

Към края на 2010 г. търговският обмен между двете страни е 185 млн. евро. Посланикът посочи обаче, че не отдава голямо значение на тези данни, тъй като икономиките на двете страни не се допълват взаимно една друга. Акцентът според него трябва да е върху израелските инвестиции в България. „Смятаме, че сме в първата петица на инвеститорите в България с размер на инвестициите към момента около 1.5 млрд. евро. Това не може да се види съвсем ясно от статистиката, защото повечето от израелските компании тук са регистрирани в други страни. Но това няма отношение към самата инвестиция“.

В страната има 10 мол-а изградени от израелски инвеститори, а инвестицията само за един от тях варира в диапазона 50-70 млн. евро.  

Пълния разговор с Н. пр. Ноах Гел Гендлер ще откриете в рубриката "Интервю" на Econ.bg.

Източник:



Тагове:   Израел,   военни заводи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planbg
Категория: Политика
Прочетен: 208335
Постинги: 15
Коментари: 189
Гласове: 72
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930